Fantastisch nieuws! Steeds meer PKS-leerlingen komen op school met een gitaar!
Maarrrrr.... als je een gitaar gaat kopen, is het wel handig om op een paar dingen te letten.
1. Koop niet meteen een hele dure gitaar. Misschien vind je er na een tijdje toch niets aan en dan is het zonde van het geld.
2. Koop een (kinder)gitaar die bij je past. Niet te groot, niet te klein. Een klassieke gitaar (Spaanse gitaar) heeft nylon snaren. Een akoestische gitaar met stalen snaren klinkt anders, maar let op dat zeker in het begin je vingers pijn zullen doen als je de metalen snaren moet indrukken. Je spieren in je vingers zijn dan nog niet sterk. Hoe meer je traint (oefent) hoe beter het gaat.
3. 'Speel' altijd in de winkel op de gitaar als je gaat kopen. In het filmpje laat ik zien waar je op kan letten: is de action niet te hoog/laag, doet het stemmechaniek het, als je je vinger goed op de toets (tussen de fretten) zet, klettert die dan niet, verandert de toon als je omhoog en omlaag gaat, enzovoorts.
4. Van een goedkope gitaar (50 - 100 euro) kan je niet veel kwaliteit verwachten, maar kan VOOR EEN BEGINNER goed genoeg zijn. Als je later ECHT de smaak te pakken hebt, koop je waarschijnlijk een duurdere gitaar.
5. Heb je een gitaar... dan is het aan jou hoe goed je wil worden! You-tube is DE uitvinding om ook zonder les heel ver te komen op gitaar. Op les gaan en bijvoorbeeld noten leren is natuurlijk heel goed. Maar er zijn ook mensen die anders leren: gewoon kijken, luisteren, en oefenen oefenen oefenen. Er zijn heel veel gitaristen die geen noot kunnen lezen. Mijn voorbeeld is Tommy Emmanuel. Het ligt eraan wat je doelen zijn: liedjes spelen, in een orkest spelen, ... hoe dan ook: SUCCES en "Get to work!"
http://www.gitaarwinkels.com/provincie/zuid-holland
Meester Van Duijn