De èchte crisis moet nog komen!

Column Dennis van Duijn
De èchte crisis moet nog komen... het fundament van Nederland wankelt. 

In het basisonderwijs is dat nu al zichtbaar. Op langere termijn zal het overal in de maatschappij zichtbaar zijn. Kennis begint bij ons! Met kennis bouw je een land op. Staan we aan de vooravond van de 'nieuwe Middeleeuwen'? Zijn er dadelijk genoeg gekwalificeerde Nederlandssprekende leerkrachten om onze welvaart te behouden? De toekomst weet het antwoord. 

Voor nu luidt mijn boodschap: word leerkracht op een basisschool! Samen kunnen we het tij nog keren. En anders moeten we accepteren dat als je rijk bent, je goed onderwijs (je toekomst) kan kopen. De kloof in onze samenleving zal nog verder doorgroeien.
Docenten in het voortgezet onderwijs schrikken met welk bagage aan basiskennis kinderen op hun scholen komen: niet goed kunnen lezen, beperkte woordenschat, rekenen...

20 jaar geleden zei ik het al tegen dovemansoren , maar ik zeg het nog een keer tegen de Pabo's in ons land: niet iedereen wil kleuters of groep 8 doen. Niet iedereen is geschikt voor speciaal onderwijskinderen. Zorg dat mensen die de opleiding willen volgen zich kunnen specialiseren in een bouw zodat ze het hele leertraject gemotiveerd zijn. Kortom, dat minder studenten afhaken. Minister, niet alleen praten over 'de groei', wees eerlijk, er haken ook veel af. 

Mensen met ervaring, zorg dat nieuwkomers gecoacht worden! Veel nieuwkomers haken weer af, omdat ze logischerwijs het te zwaar vinden. De eerste 3 jaar zijn altijd zwaar! Daarna komen de routines, de fouten die je maakt als je voor een klas staat, worden minder, etc. En mensen die allerlei regeltjes bedenken, HOU OP dat ik voor coaching weer een opleiding moet volgen! Vertrouw ons nou eens! Hoeveel instanties plukken "onderwijsgeld" zogenaamd voor de goede zaak.... voor 300 tot 500 euro per deelnemer. Via Je email weten deze aanbieders je weer te beïnvloeden. Tuurlijk moet je je ontwikkelen, maar onderwijs is een flinke melkkoe geworden!  

De politie, zorgverleners kunnen niet zo gemakkelijk "het recht van staken" inzetten vanwege VEILIGHEID. Dus juffen en meesters in Nederland: verkwansel dit recht niet! Ga de straat op een maak reclame voor ons mooie vak! In het onderwijs zullen op termijn ook ongevallen plaatsvinden als gevolg van te grote groepen in verkeerssituaties, brandevacuaties, gebrek aan kennis in eerstehulpverlening door ongekwalificeerd personeel of door de taalbarrière als wij genoodzaakt zijn mensen uit andere landen hiervoor op te leiden. De bouwsector laat al zien wat de impact is als communicatie met ingehuurde buitenlandse werknemers stroef  verloopt. 

Ik hoop zó, dat ik ongelijk krijg.
Meester Dennis van Duijn  
Media
  • Help in de klas
  • DSCN2948
  • DSCN2942
  • DSCN2945
  • Ondewes Lekkah Belangrek
  • 6 november 2019 2 over 12 in het onderwijs

Interesse & vragen

Ons adres
Fischerstraat 133, 2572 PV Den Haag
T 070 - 388 88 55 F 070 - 388 88 54

Kom gerust langs!
Of mail ons.
Contactpagina